Home » Blogging » Kommer ökningen av sexrobotar innebära slutet på relationer?

Kommer ökningen av sexrobotar innebära slutet på relationer?

Föreställ dig detta: En helt realistisk sexrobot av din egen design som kan fullt ut utföra någon sexhandling som du kan drömma upp. Det ser, luktar och låter otroligt realistiskt. Och din statligt sponsrade försäkring betalade för henne i sin helhet. I själva verket var hon fri- ordinerad av din läkare för att hjälpa till med din status som officiellt “sexuellt dysfunktionella.” Ny federal lagstiftning, med överväldigande stöd av en manlig majoritet i representanthuset och senaten, har gjort denna typ av recept helt lagligt.

Roboten Robin har aldrig huvudvärk. Det blir aldrig förkyld. Det avvisar aldrig ett förskott. Det är, kanske konstigt, vackert i många avseenden. Och, överraskande, det är även till synes intelligent och kvick sexrobot från Snorbilligt.

Visst, det låter bra på ytan.

Och få detta: Enligt expert klinisk psykolog och sexterapeut Marianne Brandon, vad jag har beskrivit ovan är i själva verket ett troligt porträtt av vår närmaste framtid.

Välkommen till den nya världen.

Sex Robotar som Supernormal Stimuli

Tidigare denna månad hade jag turen att delta i ett särskilt symposium om att förstå psykisk hälsa ur ett evolutionärt perspektiv. Denna händelse, formellt sponsrad av Applied Evolutionary Psychology Society (AEPS) och ansluten till NorthEastern Evolutionary Psychology Society (NEEPS), var ögonöppnande för de många forskare, utövare och studenter som var närvarande. Och medan alla samtal var provocerande och engagerande, måste jag säga att Brandon presentation var något av en show-propp.

När man tänker på saker ur ett evolutionärt perspektiv, blir historien om mänsklig teknik till stor del historien om att utveckla supernormala stimuli för vinst.

På 1950-talet artikulerade den berömda beteendebiologen Niko Tinbergen idén om en supernormal stimulans. En supernormal stimulans är i huvudsak en överdriven, ofta mänskligt gjord version av vissa stimulanser som organismer utvecklats för att svara på på vissa sätt.

Till exempel utvecklade människor smakpreferenser för att önska fettrika livsmedel eftersom våra förfäder regelbundet upplevt torka och svält. En Big Mac är en mänsklig t.o.d. skapad produkt som innehåller en förstärkning av fettrik mat som skulle ha varit bortom fett och kalorihalt en nästan alla livsmedel som skulle ha funnits under förfäders mänskliga förhållanden. The Big Mac är en klassisk supernormal stimulans.

Samma sak med pornografi. Och tv-spel. Och så många kosmetiska produkter som förstärker attribut av ansikten och kroppar som bär på Darwins nedersta raden av reproduktiv framgång. Pulserande hårfärg ning och läppglans är supernormala stimuli.

Viktigt, som ni kan se, supernormala stimuli kan mycket väl vara bedrägliga. I den moderna världen av människor, supernormala stimuli är i huvudsak kapare. De är mänskliga skapade tekniska produkter som kapar vår utvecklade psykologi på ett sätt som leder till kortsiktiga känslomässiga och / eller fysiologiska fördelar. Men eftersom dessa produkter i slutändan är evolutionärt onaturliga, leder de ganska ofta inte till de långsiktiga evolutionära fördelarna (såsom starka kopplingar till andra och/eller långsiktiga reproduktiva vinster) som hänför sig till varför dessa stimuli utvecklats till att önskas av människor i första hand. Vi kan kalla denna evolutionära ironi.